YLÄKEMIJOEN KOULUN JA PÄIVÄKODIN OPISKELIJAHUOLTORYHMÄN 1. KOKOUS
aika: 1.10.2024
paikka: Yläkemijoen koulu
läsnä: Marko Kerttula rehtori, Aino Pohjonen pk
Petteri Mäki-Hirvelä srk, Anniina Hintsala kouluterveydenhoitaja
1 Kuulumiset
Koulu: Kouluvuosion lähtenyt hyvin käyntiin,. Koulupäivät ovat rauhallisia ja hyvä henki koko koulussa. Koululle on saatu uusia työntekijöitä jotka ovat tuoneet uusia tuulia opehuoneeseen. Iso asia on, että koululla psykologi kerran viikossa torstaisin paikalla.
Päiväkoti: iso muutos: henkilökunta ja lapsimäärä vähentynyt, tasaisesti lapsia eri ikäluokissa, sijaistilanne hyvä
Puhelimet ovat ilmestyneet myös pienten elämään mikä huolettaa.
Kouluterveydenhoito: Lääkäriresurssiasia puhututtaa kouluterveydenhuollossa
Seurakunta: Apostolinkyyti kävi kahdesti Yläkemijoen koululla, nuorisotiloillakin on rauhallisempaa verrattuna aiempiin vuosiin, kielenkäyttö tiloilla vaatii edelleen parantamista,
Nuorisopalvelut: Kts. Petterin (srk) kuulumiset
2 Ryhmän toiminnan suunnittelu
Tarkoitus oli miettiä konkreettisia asioita ja tekoja joiden avulla saadaan Yläkemijoen koulun kaikkien toimijoiden hyvinvointia edistettyä. Lisäksi keskustestelimme ryhmän kokoonpanosta ja tapaamisajankohdasta. Tulimme siihen tulokseen, että jatkossa ei yritetä “pakolla” saada kaikkia osapuolia mukaan tapaamisiin, aikatauluja on mahdoton saada aina synkkaamaan keskenään. Kokouksiin voi osallistua myös etänä niin se helpottaa osallistumista.
Alla suunnittelutyön pohjaksi lainaus Yläkemijoen koulun lukuvuosisuunnitelmasta:
Opiskeluhyvinvointiryhmän keskeiset tehtävät
Opiskeluhyvinvointiryhmän keskeisenä tehtävänä on opiskelijoiden ja koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja terveyden kehittäminen ja edistäminen. Opiskeluhyvinvointia toteutetaan sekä yhteisöllisenä että yksilökohtaisena opiskeluhuoltotyönä. Pääpaino on ennaltaehkäisevää toiminnassa. Opiskeluhyvinvointi on osa koulun toimintakulttuuria ja toimia, joilla edistetään opiskelijoiden osallisuutta, yhteisöllisyyttä, oppimista ja sosiaalista vastuuta.
Keskeisiä toimia ovat oppimisen ja opiskelun yleinen seuranta ja tukeminen, yhteistyöverkostojen kanssa toimiminen hyvinvoinnin tukemiseksi ja sen edellytysten luomiseksi. Opiskeluhyvinvointiryhmä valmistautuu mahdollisiin kriisitilanteisiin yhdessä koulun johdon kanssa.
Yksilökohtaista opiskeluhuoltoa toteutetaan yhdessä opiskelijan kanssa ja hänen suostumuksellaan. Tavoitteena on varhaisessa vaiheessa ehkäistä ongelmia ja huolehtia tarvittavan tuen järjestämisestä. Tällöin on käytettävissä myös opiskeluhuollon palvelut.
Ideoinnin saldoa
Kännykätön päivä/viikko, jolloin korostetaan yhdessäoloa kavereiden kanssa,. Toteutusta mietittiin marraskuun puolenvälin jälkeen.
Kouluterveydenhoitajan kierros jollain teemalla. Esimerkkinä mainittiin joskus toteutettu "sokeriteema" eli terveydenhoitaja kiersi luokissa esittelemässä konkreettisesti kuinka paljon sokeria löytyy mistäkin herkusta.
Petteri selvittää onko seurakunnalla valmiita paketteja esim. kiusaamisen ehkäisyyn, tms.
Päiväkoti voi hyödyntää koulun MOK:ia, luontopolkua ja siihen tehtyjä tehtäväalustoja. Luontopolku on tarkoitus koeponnistaa ensimmäisen kerran syksyn aikana.